Wednesday, July 6, 2011

Memo UITM - BERSIH




Seluruh Pelajar UiTM

LARANGAN PENGLIBATAN MAHASISWA/I UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA DALAM PERHIMPUNAN HARAM BERSIH DI SEKITAR BANDARAYA KUALA LUMPUR PADA 9 JULAI 2011

Perhatian Saudara/Saudari kepada perkara di atas adalah dirujuk.

Sehubungan dengan itu adalah diingatkan bahawa semua mahasiswa universiti dilarang sama sekali melibatkan diri dalam Perhimpunan Haram BERSIH yang akan diadakan pada 9 Julai 2011 di sekitar Bandaraya Kuala Lumpur sepertimana termaktub dalam Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan ) 2011, Akta A1375 Seksyen 10 (1), (2) dan (5) manakala kakitangan universiti di bawah Seksyen 3 (1) dan (2) (d), Bahagian II, Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605.

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (1) -
A student of an Institution may become a member of any society, organization, body or group of persons, whether or not, it is established under any written law, whether it is in or outside the Institution, and whether it is in or outside Malaysia, other than-
(a) any political party, whether in or outside Malaysia;
(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or
(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution.”

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (2)-
“An organization, body or group of students of an Institution which is established by, under or in accordance with this Act, may have any affiliation, association or other dealing with any society, organization, body or group or persons, whether or not is is established under any written law, whether it is in or outside the Institution, and whether it is or outside Malaysia, other than-
(a) any political party, whether in or outside Malaysia;
(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or
(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution”.

Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2011, Akta A1375, Seksyen 10 (5)-
“No student of an Institution and no organization, body or group of students of an Institution which is established by, under or in accordance with this Act, shall express or do anything which may reasonably be construed as expressing support for or sympathy or opposition to-
(a) any political party, whether in or outside Malaysia;
(b) any unlawful organization, body of group of persons, whether in or outside Malaysia; or
(c) any organization, body or group of persons which the Minister, after consultation with the Executive Head, has specified in writing to the Executive Head to be unsuitable to the interests and well-being of the students or the Institution.”

Seksyen 3 (1) Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605, Tatakelakuan -
“Seseorang pegawai hendaklah pada setiap masa memberikan taat setianya yang tidak berbelah bahagi kepada Yang Di Pertuan Agong , negara , Kerajaan dan badan berkanun”.

Seksyen 3 (2) Bahagian II Akta Badan-Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000, Akta 605, Tatakelakuan
“Seseorang pegawai tidak boleh –
(d) berkelakuan dengan sedemikian cara sehingga memburukkan atau mencemarkan nama badan berkanun.”

Sehubungan dengan itu, semua mahasiwa universiti diminta mematuhi ketetapan ini dan sebarang pelanggaran terhadap mana-mana peruntukan di atas merupakan satu kesalahan serius dan boleh membawa kepada tindakan tatatertib di peringkat universiti dan juga di bawah peruntukan mana-mana undang-undang Malaysia yang sedang berkuatkuasa.

Sekian dimaklumkan.
DATO’ PROF. IR. DR. SAHOL HAMID ABU BAKAR, FASc
Naib Canselor

****************

Gua rasa, gua sokong segala macam kata kata dari Dr. sahol. gua pun tak suka BERSIH. sebab terpekik dan terlolong ? gua rasa tak akan sampai objektif sebenar BERSIH itu. gua tak nak ambil port pasal BERSIH. bersih lah sangat bukan ?

Dato' Ambiga antara pengerusi Bersih 2.0 ? gua dah nampak niat sebenar benar nya si Ambiga ini. Ambiga adalah lawyer untuk kes Lina Joy, semoga korang korang paham la apa dan kenapa Ambiga menjadi pengerusi Bersih 2.0 pasti ada udang di sebalik batu.

Jadi lah pencatur, bukan yang dicaturkan. 

6 comments:

aini kadir said...

haha. aku pon dapat emel nih.

td ternmpk satu baju kuning nih chantik kot. tak jadi beli pon. ahhahhaa..

spankuning said...

bagi aku, aku sokong bersih sbb tuntutan dia relevan. bukan dorg terpekik terlolong pun. cuma kumpul ramai2 hantar memorandum je. mcm masa bebudak uitm berarak nak hantar memo kat MB selangor tu. :P

ambiga mmg lawyer, tp hakim yg judge kes lina joy tu melayu ya. kita nak buat cemana? sedangkan dlm perlembagaan takde undang2 yg menghalang org murtad. jadi jgn salahkan ambiga seorg. dia bukan islam, mmg nature dia taknak org masuk islam. tapi hakim melayu tu? lagipun org melayu kan berkuasa pgg politik dan pentadbiran, kenapa kita tak amend undang2 utk selamatkan islam?

aku neutral tau. tak memihak mana2 badan politik. cuma risau memikirkan keislaman dan kebersihan negara ni. :)

ROY said...

tak sokong...sebab Bersih di back up ejen asing...n ad pengaruh komunis... kes lina joy..tue..hakim buat decision berdasarkan hujah2 dari peguam..mmg ler ambiga 2 kafir...tp die dh brp lme duk malaysia....x fhm2 lgi ker kat malaysia nie x bole murtad??undang2 tuk selmatkan islam perlukan 2/3 undi ahli parlimen..skrg ahli parlimen islam ade brp?klo opposition mng ade brp lak?

rusuhan uitm ari tue x de lak polis jumpe molotov blkg fak aq...tpi bersih polis dah jumpe molotov blkg kuil kt PJ..

aq mmg penyokong kerajaan..sbb dah byk tlong aq...wlaupun bpk aq sokong PKR...

Yuslia Suhana said...

Mmg tak sokong! Banyak menyusahkan je.. Jalan banyak tutup, road block banyak, rasa tak aman.. Esok nak shopping kat kl pun terbantut.. huhuhu

Akisendro said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Malaya was formed by the braves Malays who is marching for their rights when the BRITS want to form the Malayan Union ...... They have shown the solidarity amongst them and those act have lead the BRITS to scrap down their plan ... and since then the word of INDEPENDENCE was paved to the ppl of MALAYA

And Today .. its not about AMBIGA .. Its not about ANWAR .. PKR .. OR PAS .. OR Chinese .. Indians .. its the voice of all MALAYSIANS ...
You can all people from all walks of life holding their hands together ... after all ... it just a RALLY .. a PEACE rally..

ITS ABOUT A FAIR ELECTIONS .. where all the participating parties (including UMNO's) have the same RIGHT and CHANGE .. not by gerrymandering types ... MEDIA CONTROL ... hehehee ...

There's a lot of things you should be seeing and learning for you to understand what's really happenings around u .. don't just be a MALAY .. be a MUSLIM MALAY ... Cheers

- ANON