Tuesday, March 22, 2011

Ainul Mardhiah Bidadari Syurga

ilustrasi semata mata

pernah tak kita sendiri terfikir pasal kecantikkan sebenar seorang bidadari ? gua pun mencari cari kisah yang ada kena mengena dengan kecantikkan bidadari. last last gua jumpa versi ini.  betul ke tak betul ? layan aje lah. ini adalah kisah yang menceritakan tentang kecantikkan seorang bidadari. kecantikkan seorang bidadari pada manusia memang tiada tolok banding nya  berkali kali cantik nya dari apa yang kita lihat di muka bumi. itu lah keagungan ciptaan tuhan.

cuma yang menghairankan gua sekarang. adakah bidadari itu adalah isteri kita sendiri ? kita tak tahu. tapi yang pasti di syurga nanti semua nya indah indah belaka.

Kisah....

Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari yang lain (nama puteri bongsu saya-bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad pada agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia shahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dikalangan bidadari-bidadari syurga. 

Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya sangat muda teringin sangat nak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut. tetapi dia malu nak bertanyakan kepada nabi kerana malu pada sahabat-sahabat yang lain. Namun dia tetap beri nama sebagai salah sorang yang akan keluar/pergi.

Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar. dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah tadi.  tidur bersama-sama. Dalam tidur tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri-seri lalu ditanyanya dimanakah dia.  lalu lelaki itu menjawab inilah syurga. 

Lalu dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan Ainul Mardhiah. lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalan dia. di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan begitu.  takpernah dilihat didunia ini. lalu diberi salam dan dia bertanya andakah ainul mardhiah. wanita itu menjawab ehh tidak. saya khadamnya Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana sana.

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda dari yang pertama tadi sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai. lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah dia ainul mardiah lalu wanita itu menjawab. eh tidak saya hanya khadamnya di dalam mahligai ini.  ainul mardiah ada di atas mahligai sana. lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu kecantikkannya sungguh mengkagumkan.

Lalu dia sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua dan tak pernah dia lihat di dunia.  lalu wanita itu berkata . akulah ainul mardhiah, aku diciptakan untk kamu dan kamu diciptakan untuk aku. bila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab.  nanti kamu belum syahid lagi. tersentak itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada satu sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada nabi SAW.  tapi sekiranya dia shahid barulah ceritakan kepada nabi.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi di dalamnya telah keluar berperang lalu ditakdirkan pemuda tadi telah shahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang shahid tadi telah bangun dan merapati nabi SAW dan menceritakan perihal sahabat nabi yang sahaid tadi.  dalam menceritakan itu nabi menjawab benar... benar...benar... dalam sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga. subhanallah.

Intipati dari kisah Ainul Mardhiah....

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari-bidadari kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua akan segala bidadari- bidadari ) Berjihad pada agama Allah merupakan satu amalan yang menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat. Setiap manusia yang mati wlaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan

quote from epalkasturi

2 comments:

k_Own said...

hahahaa moh ler kita.. ehemmm

k_Own said...

apekah ?