Thursday, January 20, 2011

I love RUGBY !

my favourite !
Definisi ragbi ?

Ragbi (bahasa InggerisRugby) merupakan sejenis permainan bola berpasukan. Dimainkan oleh dua pasukan, pemain dari setiap pasukan akan mencuba skor dengan cara menyepak, melontar, atau membawa bola sehingga mereka boleh menyepak untuk melepasi gol lawan atau menyentuh di belakang garisan lawan. Pasukan yang memungut mata paling banyak maka pasukan itu yang akan diistiharkan menang bagi perlawanan ini.

 ganas ganas perempuan pun main juga ? style habis beb...

sudah faham apakah di maksud kan dengan ragbi ?  siapa kata permainan ragbi nih permainan yang paling ganas, tak ada apa apa beb. lagi best kalau siapa yang main ragbi nih faham semua rules rules dia. bila tengok balik definisi ragbi, tak ada satu ayat pun kata ragbi nih ganas, semua benda benda negatif yang kata ragbi nih ganas tuh hanya lahh tipu belaka. if ganas lah kan itu hanya lah pada bebudak yang tak reti main ragbi langsung, mereka tak tahu rules rules di pandang, mana ada tumbuk tumbuk semua tuh. serius ragbi nih game yang paling best kalau kita amati betul betul. 

" Ragbi itu seni di atas padang ! " kata k_Own

Sejarah permulaan Ragbi ?

Bagaimana permainan ragbi ini bermula? Ia bermula pada tahun 1823 di England, pada waktu itu William Webb Ellis sedang bermain bola sepak di sekolah Rugby. Dia secara tidak sengaja telah mengambil dan membawa lari bola tersebut. Maka tercetuslah suatu permainan baru. Selepas itu Universiti Cambridge pula telah melakukan aktiviti tersebut, melalui universiti ini ragbi telah diperkembangkan sehingga ia menarik minat ramai orang. Universiti Cambridge juga telah membuat beberapa peraturan untuk permainan ragbi ini.


Setelah itu ragbi mula berkembang di seluruh dunia dan disertai oleh banyak negara. Pada mulanya sistem permainan tidak teratur disebabkan undang-undang permainan selalu berubah. Selain itu cara permainannya yang agak lasak menyebabkan ramai yang takut untuk mengikutinya Ini boleh dilihat sewaktu pergelutan berlaku apabila kedua-dua pasukan cuba merebut bola. Tetapi semenjak aktiviti ini diperbaharui dari segi permainannya, ramai orang mula menyertainya. Ia tidak seganas dahulu.

Cara main ?

posisi 15 sides

Permainan ini mudah dan tidak perlu mengeluarkan banyak kos perbelanjaan. Apa yang penting dalam permainan ragbi ini ialah. bolanya tidak boleh dibaling ke hadapan. Sebaliknya, ia harus dilontar ke belakang. Selain itu, permainan ini membenarkan pemain menarik pemain dan boleh juga menjatuhkan pemain tetapi tidak dibenarkan sama sekali menyepak pemain. siapa yang sepak pemain lain ? silap silap korang kena kad tak pun dibuang padang. Tuh dah kes bebudak yang tak reti main ragbi je buat benda tuh. korang jangan buat beb ! boleh kena teruk tuh dengan pengadil. 

minat aku hanya pada posisi wing atau back line. tuh adalah posisi favorite aku. then siapa lak yang kata main ragbi nih susah ? tak se susah korang sangka kan. tahu je rules dah boleh main. tapi siapa yang baru nak start main ragbi ? aku cadang kan. mari berjumpa dengan aku ! tiada charge yang di perlu kan untuk aku train korang. belanja makan pun boleh beb ! ehemmm...

tarikkan main ragbi?

pertama kenapa aku minat main ragbi dulu dulu ? sebabnya budak budak yang main bola dah ramai. so aku malas nak rebut rebut, aku pilih ragbi. serius excited giler dapat jadi pemain ragbi. dulu dulu masa sekolah, budak budak perempuan suka sangat dekat bebudak macam nih. mereka kata kan ? bebudak nih kuat kuat, macho di atas padang, ganas ! even hitam pun tetap menjadi pujaan. ye tak cik Zaty ? HEHE ! yang penting aku main ragbi sebab nak bagi wanita wanita syok dekat aku. ok itu tipu yee, jangan marah cik Zaty. sebab aku main ragbi ialah aku memang suka beb ! tiada benda lain dah aku minat. hitam ke tak ? tuh citer nombor dua. but ......

I'm totally fall in love with rugby rite now !

pengumuman : pada setiap isnin-jumaat pukul 6 petang di padang Syeksen 8 Shah Alam, akan diadakan training ragbi yang di ketuai oleh salah seorang pemain Malaysia. jangan malu jangan segan ok ! senang je. join kitaorang. maybe akan di bawak pergi bermain di mana mana tournament di Malaysia. tournament paling dekat, 7 sides yang di anjurkan oleh Uitm sendiri. jom sertai kitaorang.

p/s : cukup lah secara ringkas pasal ragbi, if betul betul minat, tunggu lah world cup ragbi di New Zealand pada bulan 9 nanti. nanti korang tahu punyer pasal ragbi nih. jejaka hensem ramai je beb ! HAHA..

sumber : klik di sini

25 comments:

wanie, said...

im lovin it ;p

ain revival said...

game ni ganas laa..
org2 y strong jep leyh maen ..
btw, gud luck..harumkan name UiTM ek~

maRShA said...

xgnas?? srious?? my ex-boyfie ptah tgn men bnde ney.. btw, good luck in ur game okay.. ;)

pssttt.. yg dax ragbi rmai nsem tu btul la! he3

k_Own said...

wanie : u love who ? me ehh. haha

k_Own said...

ain : bukan men utk uitm lahh. bebudak uitm tuhh kan ? huh ! politik je lebih. haha

k_Own said...

marshaa : hehe. y patah tuh ? ha laaa nseb je kene kene tuh. tp ok ape kan ? hehehe...

hensem ye ? hahaha

therosputih said...

waaa....akak belajar ttg rugby lak ari ni eh...hehehe

shazika said...

ang sejak dulu sampai skarang ngan ragbi..giler taff anh k-own. lalalala~~

abg taff.

niesz said...

fahrin ahmad pon suke main ragbi..haha..abaikan sy yg giler fahrin..ekeke..

aleen aiden said...

abg alin dulu maen ragbi kat maktab die.patu lutut die prob tros xmaen dah.hu3

k_Own said...

kak ros : hahaha, ragbi best kak. jom jom main. hehe

k_Own said...

azie : haa baru taw ye aku dah makin taff, tuh lahh. ang tak caye aku kan ? lalalala~

k_Own said...

niez : tuh lahh, fahrin tuh terer kot ! sy dh tgk die men. hehe

k_Own said...

alin : injured ehh ? serius tak boleh men dh pastuh. tak pe. byk lagi game kot ! hehehe

.::miss_jiey::. said...

kadang2 layan jugak tournament rugby ni.. :)best

yad'z said...

suka die nye ... urm ape nak sebut ek.. yang sorak die uh... bukan sorak... ala yang ade tepuk badan uh... ala... tak tau lah...

k_Own said...

jie : best ye ? bese ahh. ragbi mmg best. lalala~

k_Own said...

yad : tuh haka lahh. hehe. nk taw ek ? pe tgk dkat youtube. lalala~

Piasara said...

penah main net ball dan hoki ja..lalala~

ain revival said...

haha~taw xpe..politik y xrealistik lngsung...shhhh..jgn heboh sgt..t kne saman..

Cik NurulZaty said...

hye awak awk..
hehe.
lmbat kan i komen awk~

:) i komen direct je kt awk kn lgi snng..hee

btw, keep playing with ur ragby k..
but jaga diri tu sama tau
n jgn leka je k..
plajran pun kna take serius tau syg~

^_^ wee~

bunga_lily_pink said...

tringin jugak nak2 try maen rugby....ade ke rugby utk prmpn ek??hee~

susu said...

wa ske tgk org men ragbi

Kiki Syakila said...

Yes, kat MRSM mmg budak Ragbi sangat hot dan budak bola sangat lame. Haha. :P

yoi said...

hey, tipu, mmg ganas okey, mase kitorg wat tournament dulu ade siap budak tu terkopek telinga, hampir putus. yek. gerun