Wednesday, December 22, 2010

Penang lagi here I come !

p/s : sorry again aku terdelete post nih ! but aku nak siarkan balik.


Majlis Tunang !


Tak habis habis PENANG ! ntah ada apa kat Penang tuh brader ? aku pergi Penang kali nih bukan untuk berjalan-jalan, meronggeng, shopping or so whatever, tapi kali nih ada hajat besar, iaitu melaksanakan majlis pertunangan ! betulkan ? bukan saja-saja nak pergi Penang tuh haa. Im will not wasting my time on Penang anymore, yeahh even aku rase Penang tuh best ! Salute Penang !

Ketika di Penang ?

Aku duduk sana homestay je, homestay dekat Taman Guar Perahu , well kemudahan di homestay tuh dah cukup untuk dua family duduk, lebih kurang 10 orang juga lah. Family aku 6 orang, family Pak Lang aku 3 orang dan nenek. Selesa aje di Homestay tuh, cukup buat aku tidur lena di malam hari. Kami sampai ke homestay tuh pada hari Jumaat, cukup lah 1 malam kami menginap.

Malam nya :

“Jom makan Char Keoy Teow” kata abang kedua aku.

Aku “jommm aku lapar sangat nih, nak rasa juga Char Keoy Teow Penang sedap ke ?”

Kami beramai-ramai menuju ke Bukit Mertajam, menggunakan GPS Pak Lang aku, GPS tuhh betul-betul menghala ke Pejabat Pos Bukit Mertajam, ha laa pada yang dah pernah pergi tempat nih mesti dah tak heran kan ? bagi aku, aku betul-betul teruja nak merasa Char Keow Teow tuhh, kat mana lagi, Restoran Abang Is lahh. pehhh sedap chorr kalau korang betul-betul layan Char keoy Teow, lagi-lagi kuah die. Pehhh sehingga menjilat jari tuhh beb. Try lah korang ! aku dah order Pinggan Besar korang bila lagi ? datang lah kesana !

Siapa yang nak bertunang ?


Wowww secocoknya mereka !

Ehh bukan aku lah yang nak bertunang, aku kat Kulim kot, kedah bukan Penang. Semestinya lah bukan aku ye, tapi abang aku yang pertama nih, kiranya yang sulung lahh. Nama dia Mohd Fakhri b. Mohd Noor, so kalau-kalau dalam family blah ayah aku, kiranya die nih yang pertama lahh di kalangan cucu-cucu nenek aku. Majlis pertunangan tuh berlangsung dekat Permatang Pasir, Penang hari Sabtu. Pasangan die comel-comel camtuh juga lah, nama bakal kakak ipar aku Salmi ! mak aku panggil bakal menantu die nih Salmi Manja ! comel gila nama bakal kakak ipar aku (bodek baik punya!)

Perasaan family aku ?


mereka yang happy !

mohon berkat dari mak mertua !

mencium mak mertua !

For sure lah, family-family aku gembira, syok habis, seronok, puas hati, berdebar-debar (tuhh ayah aku je), girang-girang ( tuhh mak aku je ) dan sebagainya lah. Ye lahh, abang aku yang pertama nih, mestilah ada perasaan-perasaan macam tuhh. Bila difikirkan balik, aku rasa memang patut abang aku yang sorang nih mengakhiri zaman bujang die nih, umur die pun dah dekat 28 tahun tua dah tuh kot ? emm insyAllah kalau-kalau ada rezeki, may be abang aku nak kawen dalam bulan 9, paling lewat may be dalam bulan 12. So siapa-siapa yang duduk di Penang tuh sila lah datang ke majlis perkahwinan tuh nanti, (awal gila jemput!) aku je yang tak sabar nak tengok abang aku kahwin !

Apa yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak ?


apakah yang mereka bincang kan ?

Sebenarnya aku kurang tahu apa yang dibincang oleh kedua-dua blah pihak tuh ? yang aku dengar dieorang just bincang wang hantaran berapa, berapa persalinan ( ehh yang nih untuk baju kahwin ke? ), berapa lama tempoh bertunang, tarikh kahwin bila ditetapkan ! tuhh je kot ? kalau yang lain-lain tuh may be bincang belakang-belakang kot, mak aku je yang tahu. Apa yang aku tahu time tuh ialah makan dan makan aje lahh !  then pasal-pasal persetujuan tuh biarlah ayah dan mak aku je yang tahu.

Persediaan lepas bertunang ?


Muffin di tempah khas !


coklat turut ditempah khas !

Penerimaan untuk kahwin pula ? fuhhh, aku dapat rasakan may be tahun nih adalah tahun yang paling busy untuk ayah dan mak aku, sebabnya ayah dan mak aku baru 1st time nak terima menantu nih. Mesti persediaan yang rapi perlu dibuat, maklum lah kan tak ada experience lagi ? hope kali nih abang aku betul-betul nak kawin.

Lepas tuh, kami sekeluarga kenalah ready dengan adat-adat orang PENANG macam mana ? masa kami terima dulang tunang tuh, seingat aku lah, apa yang dibincang oleh mak aku dengan mak kak Salmi, hanya lah 5 dulang dari kami, dibalasnya 7 dulang oleh pihak kak Salmi.  Rupa-rupanya kami terima dekat 10 dulang juga lahh, ouhh bila diberitahu oleh mak aku, yang tambahan dulang yang lain adalah hasil pemberian ahli keluarga kak Salmi sendiri, ikhlas tuhh. Tapi kalau dekat Nogori pulak, yang dijanji tuh, yang itu lahh. So baru lah aku tahu adat orang Penang macam itu ! sebenarnya banyak lagi adat-adat di PENANG nih, so aku harap, kami sekeluarga betul-betul bersedia.

Nasihat untuk abang aku ?


ohh abang aki !

Kak Salmi memang lawoooo!

kumpul duit tuh kasi cukup, Perangai tuh kasi ubah sikit, ingat yang kau dah nak berumah tangga, tak boleh dah lepak-lepak mamak macam kami adik beradik yang lain nih, seluar pendek jangan dipakai lagi,  jangan asyik nak godek INSPIRA ko tuh ouhh silap lancer lahh haha habis duit kat situ je, yang penting lepas kahwin ke jangan dilupakan kami adik beradik nih bagi duit ye ! jangan tunggu lama-lama nak kahwin kalau boleh kasi jalan cepat-cepat, nanti raya pertama lepas kahwin keluarga kita dulu ye, apa-apa pun biar hubungan korang sampai ke anak cucu !


Cincin di sarung oleh nenekku sendiri


keon seorang yang penyibuk !

sangat jelas !

mungkinkah ? bakal anak buah aku macam ini ? kita tunggu dan lihat !

p/s : im sorry again b'cos i terpost lagi, thanks too apek dan ija sebab jadi photography kali nih. tak apa kan tak letak watermark kat gambar gambar tuh. 











11 comments:

Farhana Sahri said...

tahniah

k_Own said...

thanks to farhana. hehe. sbenarnye dah post pun entry nih. tp terdelete lah pulak ! hehe. sori again..

Nurul Zaty said...
This comment has been removed by the author.
k_Own said...

sy nak edit2. ntah tertekan delete. nseb bek i smpn je lg word2 nih. hehe

me =) said...

mmg cun lah :)

therosputih said...

cantiknya bakal kakak ipar...

hah...aku follow kau lak...sonang...dua2 aku follow...kan zary kan...ekekeke

zati azman said...

Muka you punya bakal kakak ipar tuh kan macam muka pelakon sinetron indonesia :) cantikkkkkk !

k_Own said...

kak ros : cantik ye ? hehehe. nak lagi cantik kan ? akak jom p knduri kwen tuh nnt. ha laa penang je ! hehe. pasal zaty ! well akak. hehe

zati azman said...

haha ramainya zati you :P you handsome ? tak langsunggggggg , comot lebih haha. No lah im kidding :D

k_Own said...

zati lagi : hehe, u malu kan nk tunjukkan i nih handsome ? haha

zati azman said...

pergh gila perasan boleh tak ? haha. susah lah nak cakap dengan mamat perasan ni , lalala